Manufaktura powstała z pasji i miłości do lawendy , rzeczy pięknych i niebanalnych .
Na naszym ogrodzie rośnie ok. 1200 lawend kilku odmian , które uprawiamy ekologicznie , suszymy według sprawdzonej sztuki zielarskiej a następnie wykonujemy dekoracje , woreczki , fusetki , mydełka , sole , syropy i wszystko inne co tylko z lawendy zrobić można :)
W naszej pracowni artystycznej prowadzimy kameralne warsztaty decoupage , robienia mydełek , kosmetyków naturalnych , plecenia wianków , szycia przytulanek ....wszystko z lawendą w tle .
Organizujemy kreatywne urodziny lub imieniny zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych a także warsztaty wyjazdowe dla większych grup.
Na zamówienie wykonujemy niepowtarzalne upominki na każdą okazję :)
Jeśli masz ochotę nas odwiedzić - zapraszamy do naszego małego lawendowego świata w samym środku małej wielkopolskiej wsi - Stary Belęcin :)

wtorek, 3 listopada 2015

pycha ....

dyniowa pycha :)


DYNIOWE CIASTO Z ORZECHAMI
Przepyszne ciasto z dynią i orzechami. Miękkie i wilgotne w środku. Co ważne, dość długo zachowuje świeżość. W sam raz na jesienne wieczory.

Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki drobno startej dyni
1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki mąki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Obierz dynię ze skórki a następnie wybierz miąższ z pestkami. Tak przygotowaną dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę
Ciągle ubijając, dolewaj po mału olej rzepakowy
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę i wymieszaj (masa będzie dość gęsta)
Dodaj dynię, orzechy i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę
Przełóż ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i piecz w temperaturze 180C przez około 50 minut (lub do suchego patyczka

Pycha !!! i do tego herbatka ziołowa z miodem :)

pozdrawiam lawendowo
Kinga

4 komentarze:

  1. Znałam podobne w wersji marchewkowej :) przepyszna interpretacja dyniowa :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Że też wcześniej nie przeczytałam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny i zostawione słowo :)